Demi More op Roosendael!

 

Demi More op Roosendael!

DEMI MORE is de afkorting van ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Het is een Europees project binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland programma dat zich richt op energie-efficiëntie in onroerend (historisch) erfgoed.

Het energiebeleid bij monumenten vraagt een specifieke aanpak. Op het vlak van energieverbruik hebben monumenten vaak slechte prestaties vanwege het materiaalgebruik, de omvang van de ruimtes, de afwezigheid en de moeilijke inbreng van isolatie in vloer, muren en dak. Door middel van verschillende demonstratieprojecten verspreid over Vlaanderen en Nederland, meer bepaald het rangeerstation in Essen, Hof ter Linden in Edegem, Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver, de Leerfabriek in Oisterwijk, de kerk van Esbeek en het Franciscanenklooster van Megen, zullen innovatieve toepassingen, voor energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in monumenten tastbaar gemaakt worden. Op die manier hoopt het project andere belanghebbenden over de streep te trekken.

Daarnaast wordt een internationale standaard voor de certificering van de duurzaamheid van monumenten opgemaakt. Alle resultaten worden gebundeld in een krachtige toolkit voor de verduurzaming van erfgoed. Zo kan de monumentensector in Nederland en Vlaanderen haar bijdrage leveren aan de ambities van Europa 2020.

Projectbudget: 3.874.720,81 euro
Europese subsidie: 1.937.360,40 euro
Projecttiming: 01-12-2015 tot 30-11-2018
Partners: Kempens Landschap (projectverantwoordelijke), provincie Noord-Brabant, gemeente Edegem, Autonoom gemeentebedrijf Essen, Nederlandse Provincie van de Orde der Minderbroeders, Coöperatie Esbeek U.A., Roosendael vzw